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Question: 

Can Yachting Australia please confirm the intention and interpretation of 

Special Regulation 5.02 with respect to the requirement in 5.02.2 for 

Categories 1 and 2? 

 

Answer: 

The intent of SR 5.02.2 is to ensure at least 30% of the crew have tethers 

that provide the extra requirement of being able to hook on with a tether not 

longer than 1 metre. The intent of SR 5.02.2 is not for a boat to carry extra 

tethers exceeding the number of crew members onboard. 

 

Issue: 

In response to the example and specific questions raised by Yachting NSW, 

when considering a crew of 10, and subject to the tethers meeting all the 

other requirements of SR 5.02: 

a. 10 x ‘2-hook’ (not more than 2 metre tethers) plus 3 x ‘3-hook’ mid-

point tethers – Satisfies and Exceeds SR 5.02 

b. 7 x ‘2-hook’ (not more than 2 metre tethers) plus 3 x ‘3-hook’ mid-

point tethers – Satisfies SR 5.02 

c. 7 x ‘2-hook’ (not more than 2 metre tethers) plus 3 x ‘twin’ tethers – 

Satisfies SR 5.02 

d. 7 x ‘2-hook’ (not more than 2 metre tethers) plus 3 x tethers not 

more than 1 metre – Does not Satisfy SR 5.02 

e. 10 x ‘2-hook’ (not more than 2 metre tethers) plus 3 x tethers not 

more than 1 metre – Satisfies SR 5.02 

f. 10 x ‘3-hook’ mid-point tethers – Satisfies and Exceeds SR 5.02 

g. 10 x ‘twin’ tethers – Satisfies and Exceeds SR 5.02 

h. 10 x ‘3-hook’ tethers plus 3 x any other tethers – Satisfies and Exceeds SR 

5.02 

i. 10 x ‘twin’ tethers plus 3 x any other tethers – Satisfies and Exceeds SR 5.02 

 

Background: 

The tether and harness are essential pieces of safety equipment for prevention of man 

overboard (MOB). It is mandatory that tethers and harnesses be manufactured to 

comply with AS2227 or equivalent international standard.  

 

An additional tether or snap hook makes it possible to move about the boat whilst 

keeping a constant point of attachment to the yacht. People, who regularly move 

about the yacht, such as to the foredeck and mast areas, use this type of tether. The 1 

metre line is also preferred by some helms people to keep them close to the helm-

station. 

 

The Special Regulations require that for Category 1 and 2 races 30% of crew has an 

ability to be attached to the boat with two tethers not exceeding 1 metre and 2 metre.  

A list of allowable ways to meet the two tether requirement is included at SR 5.02.2. 

 

 


